Що буде якщо змішати в двигуні дві різні олії?

Автовласнику, щоб виключити критичні поломки двигуна машини, необхідно на регулярній основі виконувати заміну масла. При цьому багато хто з нас замислюється про те, які будуть наслідки, якщо в двигуні змішати олію від різних виробників. Саме про наслідки змішування двох різних моторних масел ми й поговоримо у цій статті.

ВИДИ МОТОРНОГО ОЛІЇ

Для початку поговоримо про те, яке сьогодні використовується моторне масло. Його прийнято розділяти на три основні категорії: мінеральну, напівсинтетичну та синтетичну. Мінеральне виготовляється шляхом переробки нафти, таке мастило підходить лише відносно старих автомобілів, випущених кілька десятків років тому.

Синтетична олія виготовляється за складною технологією та є продуктом переробки різних газів. Така технічна рідина має чудові експлуатаційні характеристики, вона відмінно підходить навіть для використання на суперсучасних високофорсованих двигунах. Її єдиний недолік — це висока вартість, багатьом автовласникам просто не по кишені виконувати таке дороге обслуговування машини.

Напівсинтетична моторна олія — це якась золота середина між дешевою мінералкою та високоякісною синтетикою. Виготовляють таке мастило шляхом змішування синтетичної та мінеральної олії. Це масло має чудові експлуатаційні характеристики, при цьому має куди меншу вартість, що і робить її затребуваною на ринку. Напівсинтетичне масло рекомендується використовувати з двигунами, які мають вже великий пробіг, що дозволяє виключити масложер і продовжує їх термін служби.

Олія різних категорій виконується на діаметрально відрізняється основі, тому змішувати його суворо забороняється.   Автовласнику можна пам’ятати, що навіть моторне масло одного типу має у своєму складі різні присадки, які змішуючись з іншими хімічними елементами, можуть входити у реакцію, що не тільки призводить до випадання осаду, а й суттєво погіршує експлуатаційні характеристики мастила.

ЧИ ДОПУСКАЄТЬСЯ ЗМІШУВАННЯ ОЛІЇ

Більшість фахівців, які займаються ремонтом двигунів, не рекомендують змішувати моторні мастила, оскільки це суттєво погіршує експлуатаційні характеристики двигунів та призводить до їх серйозних поломок. Якщо тривалий час використовувати в двигуні олію двох видів, це призводить до закоксування каналів, після чого двигун потрібно розкривати і виконувати його капітальний ремонт.

При цьому допускається тимчасове змішування моторної олії в екстрених випадках, наприклад, коли в дорозі впав тиск олії і потрібно своїм ходом дістатися сервісу. У такому випадку допускається змішування мастила одного типу, але при цьому в подальшому автовласнику потрібно не тільки провести заміну олії, але й виконати спеціальне промивання двигуна з використанням правильно підібраної хімії.

Основну небезпеку при змішуванні олії різних марок у двигуні становлять саме присадки. В результаті їх взаємодії один з одним на поверхні циліндрів можуть з’являтися задираки, починає погано працювати клапанна група, збільшується ризик заклинювання колінвала. Відбувається швидке забруднення двигуна, а в подальшому вирішити таку проблему можна тільки розкривши двигун і виконавши його комплексне очищення.

ПІДВІДЕМО ПІДСУМКИ

Автовласнику при експлуатації машини необхідно пам’ятати про те, що змішувати моторне масло різного типу і від різних виробників у двигуні автомобіля не рекомендується. Подібне призводить до серйозних несправностей, двигун починає швидко зношуватись, суттєво скорочується його термін служби. Допускається лише короткочасне змішування олії одного типу, що необхідно в дорозі, наприклад, щоб дістатися сервісу. У подальшому проводиться заміна масла та промивання двигуна від наявних відкладень.