Як можна збільшити потужність двигуна?

Наявність на автомобілі потужного двигуна суттєво спрощує керування машиною, забезпечуючи хорошу динаміку та комфорт під час поїздок. Не дивно, що багато автовласників замислюються про можливість збільшення потужності двигуна свого автомобіля. Поговоримо детальніше про ефективні й ефективні способи тюнінгу авто і збільшення мотору кінських сил.

ЧИП-ТЮНІНГ

Чип-тюнінг або перепрограмування електронного блоку керування – це досить простий, ефективний та недорогий спосіб суттєвого збільшення потужності автомобіля. У такому випадку або проводиться безпосередньо перепрограмування штатного блоку управління або встановлюється невелика додаткова коробочка, яка істотно змінює штатні налаштування двигуна.

Подібний спосіб збільшення потужності гарний своєю мінімальною вартістю та ефективністю. Автовласник зможе підібрати ступеня форсування двигуна в залежності від своїх вимог. Це може бути як відносно невелике збільшення потужності, так і жорсткий тюнінг, коли з мотора вичавлюють всі можливі кінські сили. У той же час необхідно розуміти, що багато елементів двигуна часто не пристосовані для таких суттєвих навантажень, що дещо зменшує ресурс автомобіля.

УСТАНОВКА ПРЯМОТОКУ

Ще один ефективний спосіб отримати близько 10-15% додаткових кінських сил – це встановлення прямоточної вихлопної системи. Можна знайти такий прямотік на різні автомобілі, у тому числі тюнінг, випущений провідними виробниками. Найчастіше прямоток встановлюється як доповнення до інженерного тюнінгу двигуна.

До переваг установки прямотоку можна віднести доступну вартість таких систем, а також мінімізацію шкоди для двигуна та відсутність будь-якого скорочення ресурсу мотора. Втім, багатьом автовласникам не подобається характерне ревіння прямоточної системи, яке вона видає на автомобілі.

УСТАНОВКА МОДЕРНІЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ВИПУСКУ ГАЗІВ

Багато виробників задля екологічних параметрів придушують свої двигуни, у тому числі встановлюють різні каталізатори, які очищають відпрацьовані гази, але при цьому не зменшують потужність двигуна. У результаті, просто видаливши такий каталізатор або встановивши новий випускний колектор, можна отримати непогану збільшення кінських сил. При цьому автовласник позбавлений необхідності в подальшому відновлювати і змінювати каталізатор, який є вкрай дорогою запчастиною і час від часу виходить з ладу.

УСТАНОВКА ТУРБОНАДДУВУ

Напевно, найефективнішим способом збільшити потужність автомобіля є встановлення турбонаддуву. Такі нагнітачі дозволяють майже двократно збільшити стандартну потужність двигуна. Необхідно лише розуміти, що при встановленні потужних за своїм тиском турбін необхідно також змінювати інші елементи двигуна, що суттєво збільшує вартість такої роботи. Виконувати такі роботи з тюнінгу мають фахівці, що дозволить уникнути втрати експлуатаційного ресурсу двигуна.

ПІДВІДЕМО ПІДСУМКИ

Існує кілька досить ефективних способів збільшення потужності двигуна, у тому числі перепрограмування блоку управління мотором, встановлення турбонаддува, заміна штатної вихлопної системи на модернізовану прямоточну, видалення каталізатора та використання фільтра повітря нульового опору. Пам’ятайте лише, що такі роботи повинні планувати та проводити фахівці, що дозволить уникнути в подальшому проблем з надійністю двигуна.