Машини для прокладання ліній зв’язку

Для прокладання кабелів сільського зв’язку діаметром понад 26 мм на глибину від 0,9 до 1,2 м застосовується колісний двовісний кабелеукладач КУ-120В, що є проміжною моделлю між легкими та важкими магістральними кабелеукладачами. Він має корпус понтонного типу, що забезпечує прохідність через заболочені ділянки. До складу кабелеукладача входять: балансовані пневмоколісні візки, що копіюють мікрорельєф місцевості; ножова балка, де встановлюється кабелеукладочный ніж; дишла з гвинтовою стяжкою, конструкція якого дозволяє змінювати рівень причіпної сережки дишла залежно від висоти розташування причіпного гака тягача; передній пропорний ніж для пропор-ки траси на глибину 0,5 м, розрізання дерну і коренів і зсуву у бік невеликого каміння.

Кабелеукладач оснащений комплектом змінних робочих органів, що містить один ніж для прокладання кабелю діаметром до 20 мм (типу ПРППМ) і два ножі для одночасного прокладання двох кабелів діаметром до 20 мм (типу ЗКП 1 х 4 або МКПВ 1 X 4) і до 35 мм ( типу МКПВ 4X4 чи МКСБ 4X4).

Прокладання кабелів міжміського зв’язку переважно проводиться важкими магістральними кабелеукладачами типу КУК-4Б, КУК-ЗБ, КУК-5 і КУК-3.

Кабелеукладач КУК-4Б призначений для прокладання всіх типів кабелів міжміського зв’язку на глибину від 0,9 до 1,2 м у ґрунтах I-IV груп у заболочених місцях, лісовими просіками та на дні невеликих річок. Для тяги кабелеукладача використовуються чотири – шість тракторів типу Т-100МБ (або тягачі іншого типу цього класу). Число тягових тракторів залежить від щільності ґрунту. Кабелеукладач КУК-4Б-двовісний з корпусом понтонного типу. До складу кабелеукладача входять: ножова балка, на якій встановлюються кабелеукладальний, коренерізний та пропорний ножі; чотири балансирні пневмоколісні візки; роликові опори для встановлення кабельних барабанів; робочі майданчики та дишло з гвинтовою стяжкою.

Кабелеукладач КУК-ЗБ розроблений для прокладання коаксіального кабелю. Кабелеукладач КУК-ЗБ – двовісний з двома балансирами, має ширший порівняно з КУК-4Б понтон, ніж забезпечується можливість встановлення різних кабельних барабанів. Принцип роботи кабелеукладачів КУК-4Б та КУК-ЗБ аналогічний принципу роботи кабелеукладача КУ-120В.

Кабелеукладач КУ-150 – колісний двовісний. Заглиблення та виглиблення кабелепрокладочного ножа здійснюється за допомогою гідроциліндрів. Барабани з кабелем розміщуються на причіпному кабельному транспортері. Оскільки кабель прокладається із циклічною зміною кабельних транспортерів, перший від кабелеукладача (корінний) трактор повинен бути обладнаний лебідкою для підтягування кабельних транспортерів.

Крім кабелеукладочних ножів, на кабелеукладачах встановлюється пропорний ніж типу НП-1 серповидної форми для попередньої пропорки ґрунту на глибину 0,6 м, очищення траси від коріння, невеликого каміння та інших твердих включень.

Для роботи в зчепі з кабелеукладачем КУ-150-2М використовують кабельний транспортер КУ-22, на якому можуть бути встановлені два кабельні барабани.

Магістральні кабелеукладальники оснащуються кабелеукладочними ножами двох типів: для прокладання кабелю в ґрунтах І-ІV груп і для прокладання кабелю в кам’янистих та мерзлих ґрунтах.

До ножів першого типу відноситься ніж НК-1Д. Кут леза ножа серповидної форми змінний, що переходить у долотоподібну шкарпетку, робоча поверхня якої нахилена до горизонтальної площини під кутом 30°. Товщина ножа залежить від типу і кількості кабелів, що прокладаються. Ножі цього дозволяють прокладати кабель на глибину 0,9—1,2 м.

До ножів другого типу відносяться ножі НК-ЗД та НК-4. Прямолінійне лезо цих ножів нахилено до горизонтальної поверхні під кутом 45°. Кут загострення леза по всій довжині однаковий і дорівнює 45”. Ніж НК-ЗД дозволяє прокладати кабелі на глибину 0,9 та 1,2 м, а ніж НК-4 – на глибину 0,5 та 0,7 м.

На кабелеукладачах, призначених для роботи в мерзлих і кам’янистих ґрунтах, замість кабелеукладочного ножа встановлюється пропорний ніж НП-2. Цей ніж дозволяє розпушувати на глибину 0,5; 0,7 та 0,9 м.

Хоча швидкість прокладання кабелю ножовими кабелеукладачами досить висока, а вартість виконання ними робіт відносно невелика, вони мають ряд недоліків: не забезпечують сталості глибини прокладки, вимагають громіздких тракторних зчепів, великої кількості обслуговуючого персоналу, складне очищення кабелеукладочного ножа від коренів, гілок. і т.п.

Після прокладання кабелю ножовим кабелеукладачем вирита щілина засипається причіпним траншеєзасипником ТЗ-2, який може бути причеплений безпосередньо до кабелеукладача або до окремого трактора. У разі швидкість засипки траншеї може бути значно підвищена. Засипання та ущільнення щілини (траншеї) після прокладання однопарних кабелів кабелеукладачем ЛКУ-61 часто виробляють за допомогою гусеничного трактора.