Чому спідометр автомобіля може показувати неправильну швидкість: основні причини

СПОСОБИ ЗАМІРУ ШВИДКОСТІ АВТОМОБІЛЯ

Існує кілька способів вимірювання швидкості автомобіля, але більшість систем зчитує кількість обертів валу коробки передач. Однак у певних випадках такі показники відрізнятимуться від реальної кількості обертів колеса. У такому випадку допускається невелика похибка як у більшу, так і меншу сторону.

ЕКСПЕРТИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТРИ ВИДИ ПОХІДНОСТІ, ЯКІ МОЖУТЬ ВПЛИВАТИ НЕПОРІЗДЕННО НА ПОКАЗАННЯ СНІДОМЕТРА:

1. Інструментальні пов’язані з можливими несправностями самого спідометра, наприклад, у нього неправильно проставлено градуювання шкали.

2. Методичні похибки обумовлені недосконалістю використовуваних методів вимірювання.

3. Додаткові похибки пояснюються різними факторами, що впливають на точність таких показників.

До речі, на заводі допускається лише позитивна похибка показників спідометра. Тобто, на приладовій панелі спідометра показуватиме виключно більшу швидкість, ніж насправді, але не меншу. Однак у процесі експлуатації авто можуть з’являтися якісь несправності цієї системи або на точність показань впливають умови експлуатації автомобіля. Це призводить до негативних похибок, коли спідометр показує меншу швидкість, ніж реальна, що може призвести до порушення встановлених швидкісних лімітів на дорозі.

ФАКТОРИ, ЩО СПОСІБНИТЬ НЕТОЧНИМ ПОКАЗАННЯМ СНІДОМЕТРА

Найпоширенішою причиною таких похибок спідометра є використання коліс з більшим діаметром, ніж рекомендує виробник. Збільшення радіусу коліс незмінно призводить до похибки спідометра, причому такі показання можуть відрізнятися на 10% і більше.

Також похибки можуть спостерігатися в тому випадку, якщо тиск у покришках істотно відрізняється від оптимального. У разі розбіжності швидкості на спідометрі можуть становити 2-3 відсотка. До речі, зношені шини також можуть впливати на показання спідометра. У подібному випадку часто відзначаються невеликі прослизання коліс, що призводить до суттєвого збільшення показників швидкості на спідометрі.

Пам’ятайте, що для забезпечення максимально точних показників швидкості на спідометрі необхідно буде враховувати рекомендації виробника щодо розмірів колеса. Використовуючи виключно нові якісні покришки, в яких постійно перевіряють показники тиску, які мають відповідати оптимальним параметрам.

ПІДВІДЕМО ПІДСУМКИ

Такі ситуації, коли показання спідометра суттєво відрізняються від реальної швидкості автомобіля, трапляється досить часто. Причин тому кілька, як закладена на заводі похибка, так і використання автолюбителем нестандартних збільшених у розмірах коліс, які, до того ж, мають зношений протектор. Щоб по можливості скоротити такі похибки, слід використовувати колеса та диски рекомендованого автовиробником розміру, також слід регулярно змінювати покришки, не допускаючи використання автомобіля на шинах зі стертим протектором.