6 ознак оцінки стану двигуна зі свічок запалювання

Дослідні автовласники чудово знають, що за станом свічок запалювання можна визначити несправності у двигуна та загальний стан силового агрегату. Розкажемо вам детальніше про те, як за станом свічок запалювання можна виявити наявність тих чи інших несправностей у двигуна.

МОКРІ СВІЧКИ

Якщо ви викрутили з двигуна свічки і помітили у них характерний запах бензину або мокрий електрод, то подібне говорить про несправності форсунок або карбюратора. Система упорскування переливає паливо, яке не повністю згоряє в циліндрах, що і призводить до таких мокрих свічок запалювання. У поодиноких випадках проблема може критися в повітряному фільтрі, але в більшості випадків це саме вихід з ладу форсунок, які потребують очищення або заміни.

ЧЕРВОНІ СВІЧКИ

Якщо свічки мають червоний нагар, це свідчить про використання не надто якісного палива з великою кількістю різних присадок. Такі присадки найчастіше виконуються на основі оксидів металу, що дає такий характерний червоний відтінок. Тривале використання не надто якісного палива може призвести до критичних несправностей двигуна, тому варто задуматися про зміну станції заправки.

ЧОРНИЙ НАГАР НА СВІЧКАХ

Наявність чорного нагару на свічках говорить про перезбагачення суміші. Причина подібного – це неправильна робота інжектора чи карбюратора. Система управління впорскуванням неправильно готує паливно-повітряну суміш, що призводить до появи такого чорного нагару на свічках та всередині камери згоряння. У такому разі необхідна комплексна діагностика, потрібно перевірити не тільки елементи упорскування, але й карбюратори та лямбда-зонд.

ОЛІЙНИЙ НАЛІТ

Наявність масляного нальоту на свічках говорить про зношені маслознімні ковпачки, які вже потребують заміни. Зазвичай одночасно в двигуні може відзначатися троїння, а мотор важко заводиться. Заміна олійних ковпачків — це відносно нескладна робота, відповідно витрати автовласників будуть не надто великими.

БІЛИЙ НАЛІТ НА СВІЧКАХ

Якщо чорний наліт говорить про перезбагачену суміш, то білі електроди свідчать навпаки про надто бідну паливно-повітряну суміш. Потрібно вести машину в сервіс виконувати регулювання інжектора, а відносно старих авто є можливість самостійного ремонту, коли автовласник сам регулює карбюратор.

НАЯВНІСТЬ БІЛОГО І ЧОРНОГО НАЛІТУ

Якщо на свічках запалювання одночасно відзначається білий та чорний наліт, то це може свідчити про зношування поршневих кілець. Подібний ремонт потребує повного відкриття двигуна, таке відновлення двигуна відноситься до категорії капітального, відповідно вартість роботи буде досить високою.

ПІДВІДЕМО ПІДСУМКИ

Автовласникові слід пам’ятати, що станом свічок запалювання можна визначити технічний стан двигуна. Наприклад, білий або чорний наліт свідчить про бідну або перезбагачену суміш, якщо є масляні підтікання, то проблеми у маслознімних ковпачків, а червоний наліт на електроді свічки говорить про неякісне паливо. Пам’ятайте, що чим раніше ви звернетеся до сервісу, тим простіше усунути такі поломки. Тому слід на регулярній основі викручувати свічки запалювання, перевіряти їх стан, що дозволить виключити будь-які проблеми з двигуном або своєчасно визначити наявні у нього поломки.